Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

Robotizace

  • příspěvků
    7
  • komentářů
    0
  • zobrazení
    321

O blogu

Blog o robotizaci zaměřující se na industry 4.0, kolaborativní rotoby, robotické svařování nebo manipulační roboty.

Příspěvky v blogu

Obsluha robota, mačkání zeleného tlačítka

Obsluha robota, mačkání zeleného tlačítka

S industry 4.0 a s rozmachem robotizace u velkých firem nastala doba, kdy je robotizace atraktivní a finančně dostupná i pro menší společnosti. Spousta těchto firem právě teď řeší co jim roboti přinesou. Bohužel to řeší lidé, kteří s tím nemají žádné zkušenosti. A podle mých zkušeností tito lidé mají takové heslo, bohužel to heslo se šíří napříč firmami, "Koupíme robota a k němu dáme cvičenou opici co bude mačkat zelené tlačítko". Obsluha robota ovlivňuje klíčové vlastnosti robota, jako kva

Divočák

Divočák

Opravdu seberou roboti lidem práci?

Opravdu seberou roboti lidem práci?

Na Facebooku jsem narazil na obrázek, jak robot bere lidem práci a pod tím komentář " Realita současnosti". Myslím si, že tyto informace vypouštějí lidé, kteří s robotizací nepřišli do kontaktu a viděli robota v televizi nebo při dnu otevřených dveří v některých firmách. Současný trend robotizace a automatizace výroby se nazývá Industry 4.0 "čtvrtá průmyslová revoluce".  Jedná se o myšlenku chytré továrny, kde systémy převezmou opakující se a jednoduché činnosti, které do té doby vykon

Divočák

Divočák

Robotické pracoviště se přehřívá, chladíme!

Robotické pracoviště se přehřívá, chladíme!

Každé léto, když se ve výrobní hale trošku oteplí, začínají s jedním robotem problémy. Robot navařuje válce, kdy se téměř nezastaví a pro robota v hrozném prostředí. Jedná se o uzavřený box s odsáváním. Navařuje se dílec o hmotnosti 30 - 250 kg, který je předehřátý na teplotu 350-450 C°. V průběhu navařování se teplota dílce ještě navýší. Hořák je stále nad dílcem a sává veškeré teplo. Navařování může trvat až 7 hodin z 8 hodinové směny, kde je ta hodina manipulace dílce a přejezdy do čisti

Divočák

Divočák

Konkurence kolaborativním robotům

Konkurence kolaborativním robotům

Jak už jsem psal, ve článku Má kolaborativní robot smysl, začínají vznikat kolaborativní svařovací roboti. Na nástup kolaborativních robotů zareagovali také výrobci klasických robotů a přišli s variantou malých kompaktních robotů, který jsou cenově konkurenceschopný. U robotů společnosti Cloos se nyní můžeme setkat s označením Compact Cell a u robotů ABB s označením FlexArc. Zaměřím se na roboty Cloos, protože k nim mám přece jen blíž. S roboty ABB mám zkušenosti pouze s manipulací.

Divočák

Divočák

Budoucnost robotického svařování pro kusovou výrobu

Budoucnost robotického svařování pro kusovou výrobu

Už v roce 2017 na svařovacím veletrhu Schweißen & Schneiden v Düsseldorfu mě zaujala ukázka budoucnosti svařování jednoduchých málo sériových dílů. Projekt WelRobEye od společnosti Akon Robitics tam měl malý nenápadný stánek, kde s robotem Kawasaki svařoval jednoduchý rám. Rám nahodile položil na holý stůl, a kamera za 500 dolarů z amazonu, která byla připevněna na rameni robota, pořídila několik snímků z různých úhlů. Na počítači se objevil model a k němu doporučené sváry. Výhodu jsem viděl

Divočák

Divočák

Má kolaborativní robot smysl?

Má kolaborativní robot smysl?

Spousta firem a lidí si myslí, že kolaborativní robot neboli kobot je cesta správným směrem. Bohužel ve stádiu, ve kterém se teď kolaborativní roboti nacházejí, jsou pro spoustu firem krok vedle. Kolaborativní robot má smysl na manipulaci lehkých neostrých dílů, kde nerozhoduje rychlost robota a hlavně robot spolupracuje s člověkem. V jakémkoliv jiném případě se podle mě vyplatí klasický robot. Kdy na kolaborativního robota zapomeňte? Pokud manipulujete se železem, například výpa

Divočák

Divočák

×
×
  • Vytvořit...